29 Aralık 2008 Pazartesi

2005 bahar yüksek lisans, ANYWAY

ANYWAY ÜZERİNE


“Architecture of the Event “ (“Olayın Mimarlığı”)

Olay:
1** ilgi çekici nitelikte hadise , ortaya çıkan durum.
2**nesneler üzerindeki değişimler .

Tschumi tesadüfi mimarlıktan bahsediyor. Ona göre olay programlanmamış, düşünülmemiş, katmanlar arasında tesadüfen oluşan mimarlık. Beni bu yazıda düşündüren Tschumi’nin oluşturmaya çalıştığı artık mekanları aslında zaten düşünüyor olması ki bu da tesadüfi olma durumuna ters düşmektedir bana göre. Artık mekanlar önceden artık olarak fişlenmiştir zaten .

Olay= ortaya çıkan durum=mimarlık ürünü

Tasarlanmış inşa edilecek bir yapı önceden bir takım dayatmaların yapıldığı, kararların verildiği bir yapıdır . Program yüklenilmemiş bir alan bile programsızlıkla yüklüdür bence.

Tschumi’ nin bahsettiği uyum,çatışma durumları da farklı disiplinlerin müdahaleleri sonucunda yaşanmaktadır .Mekanik, statik,elektrik gibi farklı disiplinlerle mimari yapının katmanlaşması diyebiliriz buna.

Asıl olay’a mimari yapının kendisi demiştim.Bence tesadüfilik ürünün ortaya .çıkmasından sonra kendiliğinden gerçekleşmektedir. Bir bina içindeki kullanıcı ile buluştuktan sonra tesadüfi durumlar yaşanmaya başlanır. Artık olarak bıraktığınız yer yerine merdiven kenarında insanlar oturmaya başlıyor olabilir ki daha büyük ihtimaldir bana göre. Aslında burada da bir çatışma meselesi vardır. Kullanıcı mantığı ile mimarın mantığı arasında .

Bu tesadüfi duruma karşılık kendiliğinden (hiç kimsenin düşünmediği) sözcüğünü kullanmak istiyorum. Bir takım müdahalelerle düşünülerek, planlanarak değil …….-sızın gerçekleşen bir durum ki bu da mimarlığın aldığı bir risk olabilir olumlu anlamda.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder